Terug naar gegevens Cornelis Pieter Berkman.
 Gezin Kees Berkman met de Chevrolet.


Geert Berkman-Kranendonk en Kees Berkman met hun twee jongste kinderen Hans (baby) en Jo voor de Chevrolet omstreeks 1939. De Chevrolet is in 1944 door de Duitse Wehrmacht gevorderd. De radio was er intussen uitgehaald en ingebouwd in een huisorgel. Boven de trappers zat een luikje waar de radio achter verborgen was.
Stroom voor de accu werd opgewekt door een soort windmolen met dynamo die op het dak stond van de familie Cor Kooiman aan de 1e Barendrechtseweg te Barendrecht. Het was ten strengste verboden naar de BBC - Radio Oranje te luisteren, dus alles moest in het geheim gebeuren. Midden Mei 1943 gelastten de Duitsers het in beslag nemen van alle radiotoestellen. Veel mensen lieten hun radio toen "onderduiken".
In de laatste oorlogswinter (de vijfde en de "hongerwinter") was er meestal geen electriciteit en de "ondergedoken" radio's waren dus niet bruikbaar. In de huizen waar wel electriciteit was, zaten Duitse soldaten ingekwartierd daarom was luisteren naar verboden radiozenders -met actueel oorlognieuws- veel te gevaarlijk.


H.M. Koningin Wilhelmina sprak herhaaldelijk in de jaren 1940-1944
haar volk toe via BBC-Radio-Oranje.


Men snakte naar bevrijding. Het geallieerde legeroffensief was echter vast gelopen voor de Moerdijkbrug.


   Terug naar gegevens Cornelis Pieter Berkman (1897)

Naar boven